Flavor of the night


En höstwhisky, eller två. by wallter
november 2, 2009, 23:49
Filed under: Höst | Etiketter:

Sådärja, då va de dags att bränna av lite tips på god single malt whisky.
Lika bra att klargöra en del saker kanske. För det första – Jag har valt att koncentrera mig på single malt whisky, inte nödvändigtvis uteslutande Skottsk, men då det är få andra länder som tillverkar superb single malt whisky så blir det ju lite ofrånkomligt.
För det andra –  På frågan ”hur man skall dricka sin single malt whisky” blir svaret =
1. Du har väl köpt flaskan för egna pengar, alltså är du ägare till flarran och gör va f-n du vill me den.
2. Men om du nu betalat en rätt betydande summa för din whisky och vill få ut så mycket som möjligt av den så skulle jag ju absolut rekomendera att INTE ha is i. Is kyler ner, förstör och tar bort dofter och smaker. Som att köpa en Ferrarri för att sen byta ut motorn mot en gräsklipparmotor. Lite väl onödigt. Vanligt vatten går däremot utmärkt. Införskaffa även i ett par bra whiskyglas, tulpanformade med eller utan fot.

Nog tjötat, då kör vi igång med första whiskytipset. En höstwhisky, eller två.

Så här i hösttider tycker man ju ibland att en lite rykigare single malt smakar en aning bättre. Möjligtvis passar den här årstiden bra också för att ta sig lite extra tid med sin whisky i glaset. Låta den vila, luftas och är det en cask strength kan man även sitta i lugn och ro och mixtra i lite vatten. Glöm inte bort att ta dig tid att verkligen dofta på maltdrycken.

Nu är det säkert några som spontant tänker på Islay när man säger rökig whisky, men så enkelt gör vi det inte för oss. Vi beger oss istället till den södra delen av halvön Kintyre och regionen/staden Campbeltown på Skottska fastlandet. Orten där mer än 30 destillerier trängdes för 150 år sedan. Idag finns bara Springbank och Glen Scotia kvar.

Springbank är en av dom få privatägda destillerierna i Skottland och unikt nog även fortfarande familjeägt. Här görs också allt på plats, allt från mältningen till buteljeringen. Springbanks produkter varken färgas eller kylfiltreras. Förutom den ”ordinarie” whiskyn så ger man ut whisky under märkena ”Longrow” (deras rökigaste variant) ”Hazelburn” (deras orökta). Båda namngivna efter gamla Campbeltowndestillerier. Samtliga whiskys görs i samma utrustning på Springbank men destilleras olika många gånger, Longrow destilleras två gånger, Springbank två och en halv och Hazelburn tre.

Så, vad rekomenderas då?. Jo, ”Longrow CV”, 46%.
En blandning av gammal och ung Longrow, innehållande 6 årig bourbonlagrad, 10 årig port-och romfatslagrad och 14 årig sherrryfatslagrad. Fin rökighet, sälta, vanilj, pepprig , äpple, kol, blöt torv, gräs, sprallig, citrus, tobak, oljig och trära a la Laphroaig.

Finns att köpa via bolagets beställningssortiment nr 86028 för 625kr (och nej, det är inte alls krångligt att beställa därifrån, hojta till i butiken och sen tar det ca en vecka så kan du hämta flaskan. Kostar inget extra). Finns även att inhandla via ett flertal internetbutiker för lite billigare penning.

För den med lite mera pengar i plånkan och vill pröva nått mera exklusivt som sin höstwhisky rekomenderas;
”Talisker 20yo” (1982 Vintage, 2nd Release, 58.8%, Cask Strength). Den här kan man sitta och umgås med läääänge och njuta! Hysteriskt god! Elegant ingift rök, vanilj, svag torv, äpple, gröna vindruvor, mörk choklad, pepprig, gräs/halm, en aning nöt… En såndär whisky man ogärna bjuder på. Man vill ha varenda droppe för sig själv och önskar att den aldrig tar slut!

Slainte!
//Wallter


2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Förfan Walle! Du nailar en klockren teaser och ser till att vi alla blir luspanka på kuppen! Bara bakgrundsstoryn får det att vattnas i munnen. Hands down, här ska beställas whisky.

Kommentar av Ekman

Hehe, tackar!
Smaklig måltid!

//Wallter

Kommentar av Wallter




Lämna en kommentar